Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Spetter, spatter, waterpret

Spetter, spatter, waterpret

Natuurlijk zijn er hier ook veel leuke plekjes waar je van het water kunt genieten. Om naar te kijken, in te zwemmen of met de kinderen in te spelen.
En heb je meer tips, laat het ons gewoon weten, dan wordt de lijst aangevuld.
Mail: hallo@LiefstleidscheRijn.nl

Grote Waterplassen

Natuurlijk de 2 grootste zwemplassen zijn onze eigen gratis Haarrijnseplas en Strijkviertelplas.

De Haarrijnseplas heeft een heerlijk zandstrand en  ligweide. Het loopt langzaam af en is uiteindelijk met een rij palen duidelijk gemarkeerd. Er is op warme dagen toezicht en een EHBOpost.
Horeca op het strand is Beachhouse Keywest en ernaast een foodkiosk. Bij Keywest is het niet mogelijk losse consumpties te halen om op het strand te nuttigen.

Bij Strijkviertel kun je rond de hel plas gaan liggen en in het water springen voor verkoeling. Er is aan een zijde een klein strandje waar het langzaam afloopt. Op warme dagen is er een mobiele frietkraam. Er zijn plannen om in 2019 een echte horecazaak te gaan openen met meer recreatie mogelijkheden.

Iets verder weg, maar nog steeds dichtbij vind je:
De Maarsseveenseplassen, voor een gezellig dagje uit kun je terecht in het Strandbad, waar water, ruime ligweiden en mooie zandstranden je vele recreatiemogelijkheden bieden. Je betaalt een kleine intree.
Ook vlakbij is Laagraven , een strandbad met speeltoestellen op de ligweiden, incidenteel inzet van twee watertrampolines en/of een waterhindernisbaan, horeca, toiletgebouwen, lifequards, terrassen. Er naast DownUnder met oa waterskieen aan een kabelbaan en waveboardlessen.
Intree: € 4  Maar ook met actieve watersport mogelijkheden.

Kijk ook eens op de website van de provincie Utrecht voor andere zwemplekken.

Zwembaden

Helaas heeft zwembad Fletiomare geen buitenbad en is ook het buitengedeelte van zwembad Den Hommel in Oog en Al zelden open.
Maar bij mooi weer is wel het ruime openluchtzwembad de Koet in Kockengen een aanrader of het openlucht bad in Montfoort.

Spelen met water

In de buurtspeeltuin de Albatros kun je heerlijk met je voeten in het water spelen met mooi weer. Er is een zandstrandje met wiebel touwbrug naar een eiland. Het pierenbadje met waterpomp of een sproeier gaat aan bij zeer warm weer.

Ook in Bouwspeeltuin Voorn wordt met warm weer het speelpoeltje gevuld met water en kun je lekker pootjebaden.

In de Bosspeeltuin in het Máximapark kun je ook met water spelen. Of bij de dijkjes en modderbaan en met mooi weer gaan de spuitjes aan in de arena. Echte bedriegertjes dus.

Het Natte Laand in Haarzuilens is een hele leuke kinderwandelroute van circa 3 km, waar allerlei leuke wateropdrachten in verwerkt zitten. Trek je zelf over met een pontje, loop over smalle bruggetjes over het water en veel meer spannends.

Op ht Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum en voor de Marekerk op het Castellumplein gaan zomers de waterstuiters aan. Heerlijke verkoeling en grote pret.

En ook net om ons heen weer divers en ander leuks met water:
– De klim en waterroute van 800 meter naast de kinderboerderij Otterspoor in Maarssenbroek. Met oa een leuke lange trekpont.
– Het Speelbos Gagelbos bij Fort de Gagel. Een heerlijk speel en doe bos, met leuke klimtoestellen over het water. Zeker droge kleren mee nemen.
Nieuw Wulfen in Houten is ook nog een leuk speelbos met diverse waterspeelplekken. Wie durft er via een boomstam over het water te lopen?

Bootje huren

Bij Anafora kun je een Zwanenbootje huren om een romantisch rondje in het meertje voor en de slootjes naast Anafora te varen. Leuk he.

Suppen kan ook sinds kort in Leidsche Rijn. Elke donderdagavond is er een tour of huur ze voor een feestje oid. Sup4Fun.

Wel net buiten Leidsche Rijn, maar toch heel dichtbij:
Jachthaven Marnemoende in IJsselstein (richting Montfoort), voor een een kano, sloep of motorboot.
Of kanoen in het Groene Hart bij de Boerinn in Kamerik.

 

Bootjes kijken

Het dichtsbij natuurlijk is het Amsterdan RijnKanaal, en wat vaart daar allemaal. Er loopt een goed fietspad van de Gele Brug naar de Meernbrug langs het Amsterdam Rijnkanaal.

Net iets verder weg, natuurlijk op de Loosdrechtseplassen (bv de Strook) of de Vinkeveenseplassen. Beide ook met zeillessen.
Maar heb je ook al eens gedacht om naar Vreeswijk (Nieuwegein te gaan) en daar naar de Lek te kijken met de sluizen en het pontje of het Museumwerf  te bekijken.
En in de oneven jaren is er altijd tijdens Hemelvaart het grote Sleepbotendagen evenement in Vianen. Dus ook weer in 2019.

Hollandse Waterlinie

Wist je dat er een hele website is met alle activiteiten van de Hollande Waterlinie? Daarop staan alle activiteiten die er nu zijn op deze eens verdedigingslinie. Water was toen het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand.
Rond Utrecht zijn er 16 forten die deel uitmaken van de Stelling van Utrechtse.