Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Woonden de Romeinen bij jou in de straat?

Woonden de Romeinen bij jou in de straat?

Velen van ons zijn wel summier bekend met het feit dat hier ooit Romeinen hebben geleefd. Maar waar, hoelang en wat kun je er nu nog van zien?
Vandaar dat we deze keer eens een hoop informatie bij elkaar willen brengen, zodat je meer te weten kunt komen van je vroegere buren.

En heb je nog een tip, vertel het ons.
Mail: hallo@liefstleidscheRijn.nl

Ave Vinex Amici

Romeins archeologisch onderzoek

Het archeologisch onderzoek dat in de afgelopen jaren in Leidsche Rijn wordt uitgevoerd, heeft veel nieuwe en soms zelfs spectaculaire inzichten opgeleverd over de grenszone die de Romeinen ten zuiden van de Rijn inrichtten. Het onderzoek wordt in de komende jaren weliswaar nog afgerond, maar nu is al duidelijk dat daar een veel genuanceerder beeld uitkomt over de functie en gebruik van de toenmalige rijksgrens dan tot nu toe bekend is. De Romeinen vertrokken weer uit Utrecht aan het eind van de derde eeuw. Het jaar 406 wordt veelal als officieel einde gezien van de Romeinse tijd in Nederland.

Meer over Romeins archelologisch onderzoek in Leidsche Rijn

Limes als lijn van verbinding

De gemeente Utrecht wil het tracé van de Romeinse grens de komende jaren bekend en herkenbaar maken, onder andere door plannenmakers en ontwerpers uit te dagen er rekening, maar vooral gebruik van te maken. Maar ook om scholen en buurtbewoners de kans te geven dit te gebruiken in het onderwijs, bij buurtfeesten en culturele programma’s. De weg verbindt een reeks van bijzondere plekken met elkaar. Niet alleen de voormalige Romeinse forten bij Vechten, het Domplein en de Hoge Woerd, maar ook talrijke scholen, enkele stadsboerderijen en het evenemententerrein in Park Transwijk. De limes dus als lijn van culturele verbinding en uitwisseling, net als 2000 jaar geleden.
Ook door grote Leidsche Rijn, Vleuten de meern lopen belangrijke stukken van de Limes

Meer over de limes op de website van  de gemeente Utrecht

Limesroute Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn

Bijna 2000 jaar geleden liepen er Romeinen op de plek waar nu Vleuten-De Meern is gebouwd. Ze liepen daar omdat precies op deze plek de grens van het Romeinse Rijk lag. Zij noemden deze grens “De Limes”. Limes is Latijn voor grens of pad en was dus een goede naam voor deze weg. Sinds 1997 zijn er prachtige vondsten gedaan uit de Romeinse periode van de Nederlandse geschiedenis. Om dat we het belangrijk vinden dat jong en oud meer te weten komen over hierover, worden er niet alleen in musea allerlei kleine en grote voorwerpen tentoongesteld, maar is ook het traject van die Romeinse grensweg weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Onder andere door informatiepanelen over de Limes.

Lees meer op: http://www.utrecht.nl/erfgoed/utrechtse-limes/limesroute/ of op www.romeinselimes.nl

NIEUW! Bekijk nu ook de bijzondere verhalen, films en veel meer via de site: http://limespanelen.erfgoedopdekaart.nl/ Ook geschikt voor smartphones.

Boeken, tijdschriften over de Romeinen in Leidsche Rijn

Er zijn niet veel boeken die geheel geweid zijn aan de Romeinse periode van Leidsche Rijn, maar in wel alle historische boeken staat veel over deze belangrijke periode beschreven. Kijk maar eens voor boekideeen bij de Historische vereniging. https://liefstleidscherijn.nl/historische-vereniging-vleuten-de-meern/