Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Meer ruimte voor jongeren in VdM & LR

Meer ruimte voor jongeren in VdM & LR

Het aantal jongeren van 12 tot en met 17 jaar groeit de komende jaren flink in Vleuten-De Meern. In de meeste buurten zijn er voor deze groep niet voldoende jongerenplekken en -activiteiten. Daarom gaat de gemeente de komende tijd werken aan het uitbreiden hiervan.

Waarom extra jongerenplekken en -activiteiten?
Bewoners en vooral jongeren gaven aan dat ze meer voorzieningen voor jongeren in de wijk willen. Jongeren vinden op dit moment niet altijd een plek waar ze terecht kunnen. Tegelijk ervaren andere bewoners soms overlast. Daarom werken jongeren, professionals en de gemeente samen om de jongerenvoorzieningen in de wijk te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Dit kan zijn door plekken die er al zijn anders in te richten of door nieuwe plekken te maken. Samen met verschillende organisaties in de wijk is ook het aantal activiteiten uitgebreid.

Jongerenplekken
De gemeente wil als proef een plek die er al is voor jongeren verbeteren door er een interactieve sportgelegenheid te plaatsen. Een voorbeeld hiervan zou een voetbalmuur kunnen zijn. Ze bekijken nu de mogelijkheden en de kosten hiervoor. De leerlingen van het Niftarlake College bedenken voor een schoolproject een nieuw jongerenplek. Een plek om te sporten, bewegen en elkaar ontmoeten. De leerlingen presenteerden in juni de ideeën. Zij nemen deze ideeën mee bij de ontwikkeling van nieuwe plekken voor jongeren. Het uitbreiden van het aantal ontmoetingsplekken voor jongeren is één van de wijkopgaven van Vleuten-De Meern.

In samenwerking met verschillende organisaties breiden we de activiteiten in de wijk uit. Dit doen we samen met Welzaam Utrecht, Harten voor Sport en Stichting Jongerenwerk Utrecht (Jou). Hiernaast zijn er activiteiten van (sport)verenigingen (bekijk Utrecht Sportstad), Harmonie Orkest Vleuten, Utrechts Centrum voor de Kunsten  (UCK), Cultuur 19, KLIB19, DURF, JoU Utrecht, Azotod en meer.

Nieuw is DURF
Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht werken samen aan het studentenleerbedrijf Durf. Jongeren uit Leidsche Rijn en Vleuten–De Meern krijgen ondersteuning van studenten bij het organiseren van vrijetijdsactiviteiten. Denk hier aan sport en bewegen, feestjes, kunst/cultuur of gaming. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk van de ideeën van jongeren uit te gaan. In het schooljaar 2018 – 2019 organiseren wij samen 6 activiteiten. Hiermee doet de gemeente ook kennis op voor jongerenparticipatie.
Hebt u zelf ook een mooi initiatief of idee voor jongeren bij u in de buurt? De gemeente helpt u graag bij het uitvoeren ervan. Kijk ook eens op www.utrecht.nl/initiatievenfonds

Dit bericht werd eerder geplaatst op 5 juli 2018 op VARnws