Weet jij alles al van het Máximapark?

Het Máximapark is waarschijnlijk het echte kloppende hart van Leidsche Rijn met al zijn kleuren, fauna & flora en al zijn diverse functies en mogelijkheden.
Op diverse plekken in en rond het Máximapark kun je de plattegrond van het park ophalen.
Hieronder staan alle afzonderlijke delen van het Maximapark beschreven.
Binnenhof
De Binnenhof is het hart van het Máximapark. Het is 45 ha groot en ingericht als een klassiek stadspark met een natuurlijke uitstraling waar je heerlijk kunt wandelen en picknicken. Met fraaie bruggen, een uitgestrekte lelievijver, mooi begroeide oevers, statige lanen met beuken of platanen maar ook kleine kronkelende paadjes die uitnodigen tot ontdekken. De Vikingrijn meandert er doorheen. Er zijn inmiddels al diverse attracties gereed zoals een beeldenpark, de Japanse tuin, de bosspeeltuin, de parkpergola en de Vlinderhof.
Alleen het laatste deel van het graven van De Vikingrijn en laatste deel van de parkpergola moet nog worden afgerond.
Parkpergola
De parkpergola is een soort lange poort van 3,5 km en 6 meter hoog waar bezoekers onderdoor kunnen wandelen en het park een geborgen gevoel moet geven. De staanders zijn gebouwd in een honingraat- en madeliefvorm en zijn begroeid met sierplanten en klimplanten zoals varens, sedums, hedera en blauwe regen. Onder de pergola zijn schuilplekken en nestkasten voor kleine dieren zoals vogels en vleermuizen. Ontwerper Adriaan Geuze van West 8 beoogt met deze pergola een transparante rand te maken als een voile, met sier- en klimplanten en muurvegetaties die de lommerrijke Binnenhof omsluit. De ecologische kwaliteit is hoog en vormt een waardevolle aanvulling op het bos in De Binnenhof.
Buitenhof
De Buitenplaats in het Buitenhof is de vaste stek van de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten De Meern, een vrijwilligersorganisatie die jarenlang al natuuronderhoud in de regio doet. Het bijzondere gebouw is ontworpen door de Vleutense architect Es van Ginkel. De Buitenplaats wordt ook het verzamelpunt van waaruit vrijwilligers uit de lokale gemeenschap zelf werkzaam kunnen zijn in het onderhouden van natuur en cultuur. In de Buitenhof kan de natuur iets meer zijn gang gaan en vind je diverse “landschappen’ bij lkaar om lekker te ontdekken.
Het Lint
Het Lint is een brede recreatiestrook van 8 km lang en gemiddeld 30 meter breed rond het hele Máximapark en een verharde pad aangelegd van 6 meter breed. Het pad is gedecoreerd met de voor het park herkenbare margrietjes. Het gladde plaveisel maakt Het Lint bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers, hardlopers en skaters. De ideale plek bovendien om kleine kinderen te leren fietsen. Het Lint voert langs alle mooie plekjes van het park zoals de Haarrijnseplas, De Buitenhof, De Vikingrijn en is handig naar de sportvelden toe.
Vlinderhof
De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van het Máximapark. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is niet alleen ontworpen in samenspraak met de bewoners, maar wordt ook door de bewoners beheerd.
Deze 4000m2 grote tuin is een rustige plek voor bezinning midden in de bruisende Vinex Leidsche Rijn. Ieder moment van het jaar geeft de tuin een andere beleving en is daarom steeds weer de moeite van het bezoeken waard.
Beeldenpark
Weet jij de betekenis en het verhaal achter de acht beelden in het Máximapark? Met deze kaarten wandelen in een paar uur langs alle beelden en kun je de uitleg lezen.
Er zijn zelfs 2 verschillende kaarten beschikbaar. Beeldenpark
De Vikingrijn
Een park mag zich pas echt een ‘volwaardig stadspark’ noemen als er water is. Water om langs te wandelen, om de eendjes te voeren, te varen, om aan te zitten en voor je uit te staren. In het Máximapark is daarom de rivierloop teruggebracht die hier duizenden jaren geleden al door het gebied slingerde: de Oude Rijn. Nog enkele korte stukken moeten worden hersteld.
De Alendorperwetering en de Vleutense Wetering maakten ooit deel uit van de Oude Rijn. Sommige delen van deze rivier zijn nu nog slechts als kleine slootjes te zien, andere stukken zijn helemaal verdwenen. Met de zogenoemde ‘Vikingrijn’ wordt de oorspronkelijke loop van de Oude Rijn hersteld. Hiermee keert het water dat zo lang het landschap ten westen van Utrecht heeft bepaald, als waterloop terug.
Ooit voeren hier angstaanjagende Vikingschepen over de Oude Rijn. Straks kunt u in de deels opnieuw uitgegraven Vikingrijn ronddobberen met een bootje (niet gemotoriseerd). De Vikingrijn volgt in het park de oorspronkelijke rivierloop. Hij is ongeveer 4 km lang en op sommige punten tot 30 meter breed. Langs de natuurlijke oevers is het heerlijk wandelen of luieren. De Vikingrijn doorsnijdt en verbindt alle delen van het Máximapark. Meanderend, dan weer smal, dan weer breder en altijd van voldoende omvang om goed recreatief te kunnen gebruiken. Een heel bijzonder parkelement.
Babybos
In het begin was het mogelijk om in het eerste levensjaar van een (klein)kind een boom te planten ter gelegenheid van de geboorte. Dit is echter NIET meer mogelijk.
Parkrestaurant Anafora
Het sfeervol parkrestaurant Anafora met heerlijk terras en naast de grote en avontuurlijke Bosspeeltuin is een gezellige en levendige ontmoetingsplaats voor jong en oud aan de oevers van de Vikingrijn. Het ontwerp van het theehuis is van West 8 Landschapsarchitecten, die ook het ontwerp voor het Máximapark maakten. De architectuur is geïnspireerd op een nooit gebouwd paviljoen van architect Pierre Cuypers (1817-1921), de bouwmeester van het Rijksmuseum, het Amsterdam Centraal Station en kasteel De Haar.
Ridderhofstad Den Engh
In de 13e eeuw stond daar al een burcht; Ridderhofstad Den Engh. Het eiland waarop de burcht stond met de gracht er omheen zijn nog herkenbaar. Op de voorburcht staat een monumentale boerderij uit de 19e en deels 17e eeuw met een koetshuis. Deze historische locatie is weer tot leven gebracht. De gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen en zijn toegankelijk gemaakt voor publiek. Het terrein van Den Engh is ingericht; de historische wegen zijn hersteld, parkeerplaatsen zijn aangelegd, rondom Enghlaan 17 is een gracht gegraven en bomen en hagen zijn geplant.
Jeremiebrug
Met trots verwelkomde het Máximapark een markant stukje Utrechtse geschiedenis: de monumentale Jeremiebrug (bouwjaar 1912). Tot begin deze eeuw stond hij over de Kruisvaart bij de Westerkade en is nu verhuist naar dit grote Utrechtse stadspark. De brug ligt over de Vikingrijn bij de kruising met de Alendorperweg. Een gift van de oude stad aan de nieuwe stad. In combinatie met de bestaande oude lindebomen is de brug een sfeervolle element binnen het park.
De Jeremiebrug heeft de status van gemeentelijk monument. Tussen 1890 en 1935 lag bij deze brug een stopplaats voor de trein Amsterdam – Utrecht – Arnhem. Er stond destijds nog geen echt station, maar wel een brugwachterswoning die daar veel op leek. De Jeremiebrug moest vanwege de spoorverbreding Utrecht CS – Lunetten vervangen worden. Omwonenden zagen de brug graag op een andere plek in de buurt terug komen, maar geen van de mogelijke locaties bleek geschikt te zijn. Het initiatief de Vrienden van het Máximapark om de bijzondere brug naar het Máximapark te halen bleek een uitkomst. Zowel bewoners als gemeente zijn blij met deze oplossing.
Meer weten
Meer weten over het park kijk dan op: http://www.maximapark.nu/
Ook op de gemeentesite staat veel leuke informatie met oa een interactievekaart en een luchtfilmpje: www.utrecht.nl/maximapark
In het begin van de planvorming was het trouwens de bedoeling dat het park een kwartslag gedraaid aangelegd zou worden, dus tussen Vleuten en De Meern. Later is in het plan het park gedraaid naar zijn huidige ligging.
Ook heette het park eerst het Leidsche Rijn Park, maar is in 2013 omgedoopt naar het Máximapark.