Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Lekker lokaal eten verbouwen en kopen

Lekker lokaal eten verbouwen en kopen

Waar kun je het lekkerste lokale voedsel kopen en/of verbouwen?

Ook in Leidsche Rijn zijn steeds meer mensen die willen weten wat ze eten en het liefst  het zelf ook nog gaan verbouwen. Deze  trend van  zelf je groente verbouwen,  zaden ruilen en weten wat je eet gebeurt op naast op de bekende reguliere plekken ook steeds meer op onverwachtse spontane punten in de wijk.

Het leek ons daarom leuk om vele van deze bekende, maar ook nieuwe initiatieven eens op een rijtje te zetten. En weet jij er nog een, mail het ons dan.
hallo@liefstLeidscherijn.nl

Veel groen plezier

Moestuintjes

Buurtmoestuin Castellum

De buurtmoestuin Castellum maakt deel uit van het Romeins historisch  themapark (in wording) Castellum Hoge Woerd. De tuin wordt op ecologische   wijze beheerd door leden van de gelijknamige vereniging.

Tevens is er ook aan de Vicuslaan een educatieve tuin, een kleine dierenweide en het natuur- en   milieueducatiecentrum. Hier kunnen schoolklassen, naschoolse opvang en ouders met hun kinderen tuinieren. Voor kinderen van 8-12 jaar is er hier ook de Tuinbikkelclub. Het  Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) van de gemeente Utrecht brengt Utrechters in contact met natuur en milieu in hun omgeving. Zij werken samen met Utrechters aan een groen, gezond en duurzaam Utrecht.

De tuin van de Metaal Kathedraal

De tuin van de Metaal Kathedraal is omringd door weilanden en koeien. Ooit was dit een oude kerk en daarna deed het gebouw 70 jaar dienst als metaalfabriek. In dit bizarre en prachtige pand huist een tijdelijke broedplaats. Het nieuwe Mekka voor Utrechtse makers, kunstenaars en performers! Buiten is het groene mekka, een sprookjesachtig landschap met fruitbomen, een kleine kwekerij, een paar piepkleine moestuintjes en her en der artisjokken, bessen, vijgen, pompoenen, etc. Droom is een geestverruimend ecologisch stadspark met het grootste bijenhotel van Nederland.

MOESTUIN in Bouwspeeltuin Voorn

Er is een grote moestuin, waar altijd hulp nodig is. Er groeien bloemen en er worden groenten verbouwd. Vraag de DOENJA-medewerker waar je mee kunt helpen.

AVVN, het Zand

In het Activiteiten- en Informatiecentrum van het AVVN ( in het Zand / (Vogelvlinderweg 50, 3544 NJ, Utrecht) is steeds  weer een leuk aanbod van activiteiten, workshops en evenementen. (Sommige zijn alleen voor leden)
De AVVN is  de landelijke organisatie voor hobbytuinders. Als je meer wilt weten over tuinieren, dan ben je bij hen dus aan het goede adres.

Moestuin in Bouwspeeltuin Albatros, Vleuterweide

De Albatros heeft een tuin waar diverse groenten, fruit en kruiden worden verbouwd. Kom ook eens helpen.

De Gaard, Vleuten

Tuinvereniging De Gaard  (Vleuten) is een’ouderwetse’ volkstuinvereniging gelegen aan Aagjesboomgaard 17, 3451 KT Vleuten

Amateur tuinders vereniging “Nijevelt” De Meern

Sinds 1982 een officiële vereniging . Voorheen maakte het tuincomplex deel uit het weidegebied Nijevelt. Gelegen in het later ontstane plaats De Meern.
Dit gebied bestaat voornamelijk uit klei daar op een toplaag van +/- 30 cm tuingrond Met compost er doorheen gemend. Rond 1900 werd hier een boerderij Frederikshoeve van Hardeman aan de Meerndijk gebouwd, een deel bleef weiland en het andere deel werd akkerland.  En het tuincomplex is nu onderdeel van het kloosterpark in De Meern.

Eerlijk lokaal eten kopen

Boer Goes, Castellum Hoge Woerd

De plattelandswinkel en fruitteeltbedrijf Goes zijn al generaties hier actief. Eerst met alleen appels en perenteelt, nu ook met de plattelandswinkel en vele educatieve activiteiten. En ga bv in de herfst hier eens appels plukken.

De Groene Ham, Vleuten

Landwinkel De Groene Ham is gelegen net buiten het dorp Vleuten, aan de rand van het pittoreske dorpje Haarzuilens en in de schaduw van de oude Ridderhofstad Den Ham. Met een  oppervlakte zo groot als 8 voetbalvelden aan fruitteelt bieden zij u een breed assortiment versproducten, waaronder appels, peren, kersen, aardbeien, pruimen en bessen. Het fruitbedrijf is gelegen in een schitterende, landelijke omgeving waar rust, ruimte en gastvrijheid bijeenkomen.

Plattelandswinkel De Haarse Gaard, Haarzuilens

Voor fruit, groente en meer

Plattelandswinkel GeertjesHoeve, Haarzuilens

Voor kaas, graanproducten, sap en meer

Kersenboomgaard de Themaat, Haarzuilens

Lekker dichtbij vind je hier een kleine seizoensfruitkraam in een kersenboomgaard.

Meernse Melk, de Meern

Bij de Meernse melk staat er een melktap en een eierenautomaat. Hier kun je de verse producten van de boerderij kopen. Verser dan dit kan eigenlijk niet!
Meernse melk is een initiatief van Marije Klever, boerin in De Meern. De overheerlijke melk wordt geproduceerd op de boerderij door de rood- en zwartbonte koeien. Er is één hele bijzondere koe, dat is Greet. Greet is al 17 jaar oud en heeft het erg goed naar haar zin. In de zomer van 2013 was er een speciaal feestje gehouden, Greet heeft in haar hele leven namelijk al meer dan 100.000 liter melk gegeven! Dat zijn echt heel veel melkpakken bij elkaar.

Biomarkt, Metaal Kathedraal, Rijnvliet

Maandelijks op 1e zondag van de maand.

Imkerij Wilgenroosje, Vleuten

Imkerij Wilgenroosje heeft op meerdere plekken in Vleuten bijenvolken en die produceren voor ons heerlijke lokale honing. Wie eenmaal honing van de imker heeft geproefd zal niet snel een potje – meestal buitenlandse – honing uit de supermarkt meer nemen. Voor wie het wil proberen; ze verkopen gewoon aan huis en u vindt hen via www.mijnwebwinkel.nl/winkel/ImkerijWilgenroosje/. Behalve honing hebben ze overigens ook andere bijenproducten uit eigen imkerij zoals propolis.

Zelf plukken

Boomgaard De Boswachter in Haarzuilens

In boomgaard De Boswachter op Landgoed Haarzuilens kun je de fruitroute volgen en picknicken tussen de fruitbomen. In het voorjaar groeien er kersen, in de zomer pruimen en in het najaar appels en peren

 eten