Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Elk kind houdt toch van dieren.

Elk kind houdt toch van dieren.

Hou jij ook zo van dieren?

Het is even zoeken, maar ook hier kun je op vele plekken dieren knuffelen en aaien!!
En weet jij nog een leuke plek of zijn we bepaalde dieren vergeten, mail je het ons dan?
hallo@LiefstLeidscheRijn.nl

En wil je meer weten over ander Vinex Wildlife, klik er dan eens op.

Veel plezier met de dieren

Dierenweides in Leidsche Rijn

Dierenweide Vleuten

Er is een mooie weide met schapen, geiten, pluimvee, volière en een vijver met zwanen en siereenden. Er loopt een mooi wandelpad rond de weide, er is een schommel en een wip, en het is natuurlijk altijd leuk om tijdens de openstelling de dieren van dichtbij te bewonderen.
Je bent van harte welkom in de Dierenweide Vleuten om de dieren te knuffelen tijdens de openingstijden!
Kosten: gratis. Openingstijden: Elke dag (ma-za) van 10 – 11 uur.
En op woensdagmiddag van 14 –  16 uur. (april – oktober)
Locatie: Broederschapslaan t/o 41, Vleuten

Steede Hoge Woerd

De dierenweide Steede Hoge Woerd  ligt in en naast het Castellum Hoge Woerd. Met een bijzondere dieren en regelmatig leuke activiteiten.
Kosten: gratis
Openingstijden: Di t/m zo van 10 – 17 uur

Dierenweide De Kraal, Hoge Weide, Parkwijk

De dierenweide de Kraal ligt in het park De Hoge Weide en is een kijkweide, geen echte kinderboerderij. Dat betekent dat het publiek de dieren alleen vanaf de buitenkant door het hek kan bekijken.
Het park bestaat uit drie heuvels, waarvan er één een dierenweide is. Eén van de andere heuvels is een vrolijke bloemenweide en de laatste heuvel is een panoramaheuvel die uitzicht biedt over de nieuwbouwwijk. Vlak voor het park ligt een leuke speeltuin voor kleine kinderen. Je kunt ook een kip adopteren bij dierenweide De Kraal!
Locatie: Park de Hoge Weide, Parkwijk

Dierenweide de Meern

Meer weten? Lees hun facebookpagina.
Bezoekadres: Kooikerspad, 3554 GR de Meern

Dierenweide Haarzuilens

Gelegen net na de pitoreske dorpskern ligt de dierenweide Haarzuilens. Helaas kun je er niet in, maar kijken naar de geitjes en de emoes maken wel veel goed.
Locatie: Brinksstraat 2, Haarzuilens

Hertenkamp in de tuinen van Kasteel de Haar

Hiervoor moet je wel eerst een kaartje kopen voor het park/de tuinen van kasteel de Haar.
In de afgelopen jaren zijn al diverse onderdelen van het park gerestaureerd. Ook het Hertenkamp is in 2010 op de schop gegaan. Het nieuwe ontwerp is grotendeels gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp. Maar er zijn ook een paar nieuwe aanpassingen gedaan. De oorspronkelijke paden die rond het verblijf liepen zijn in de loop van de vorige eeuw grotendeels verdwenen. Deze zijn weer aangelegd dus u kunt via kleine slingerpaden rond het verblijf lopen. De meest opvallende nieuwe toevoeging is de vijver midden in het verblijf. Het bestaande slotenstelsel in en rond het verblijf is uitgebreid met een nieuwe vijver. Deze toevoeging is niet alleen mooi maar heeft ook een praktische kant. De vijver deelt het verblijf op in twee delen zodat de Damherten verplaatst kunnen worden. Op deze manier kan overbegrazing worden voorkomen wat weer ten goede komt aan de gezondheid van de herten en het gras.
Locatie: Kasteel de Haar, Haarzuilens

Beleefboerderij Geertjes Hoeve
De Beleefboerdeij Geertjes Hoeve aan de Thematerweg, naar Haarzuilens , heeft heel veel verschillende dieren rondlopen. In het voorjaar worden de geitjes geboren worden en kun je deze bekijken,  knuffelen en zelfs een flesje geven. Er zijn verder kippen, konijen en een ezel, waar je zelfs soms onder begeleiding een klein ritje op kunt maken.

Particuliere tuinen met kleine dieren

Alendorperweg nabij nr 8, Maximapark
In een particuliere tuin, maar direct naast de openbare weg, zodat je lekker kunt kijken naar de eenden, konijnen, geitjes en zelfs een paar schildpadden

Enghlaan nr 6A, Terwijde
Ook hier in de grote tuin/vijver lopen en zwemmen de eenden, kalkoenen en dergelijke heerlijk rond.

Hoek Klifrakplantsoen/Groenedijk, Langerak
En nog een locale dierenliefhebber waar je met je kleintjes naar de dieren kunt kijken.

Hoek Slingerraklaan met Houtgrachtlaan, Langerak 
Kleine schapen weide verzorgd door buurtbewoners. En elk jaar worden er weer kleine lammetjes geboren.

Waar zijn de schapen, koeien en paarden?

Ponies, schappen, kippen
Stal Thamen is van origine een hobby ponyfokkerij van de familie Kruijswijk, maar iedere lente worden in de stallen op Sradserf Rood|Noot ook tientallen lammetjes geboren. Alexandra van der Vis-Kruijswijk draagt zorg voor de ponies, schapen en kippen op het erf, en leert in haar vrije tijd een klein clubje kinderen om de ponies te verzorgen en te berijden.

Schapen
Schaapskooi, het Zand
Onlangs is er een mooie schaapskooi geopende in het Zand. Hier lopen heel wat schapen rond. Je bent welkom om rustig door de weide te lopen. En wil je meer weten? Lees hun facebookpagina.

In het najaar lopen er al een paar jaar  een paar maanden een schaapskudde rond door het maximapark. Via de website van het Maximapark blijf je op de hoogte.

Koeien en schapen
Deze vind je volop in de weilanden tussen Vleuten en Haarzuilens.

Ook bijzonder is de ‘Boerderij in de kijker’ van boer Hans in Haarzuilens. Een echte melkboer, die graag aan schoolklassen en BSO’s in de praktijk vertelt hoe een melkboerderij werkt. Alleen op afspraak.
Twee keer per jaar is de boerderij ook open voor andere bezoekers bv tijdens de Campina Opendag in mei/juni.

Geitjes en meer
De nieuwe Beleefboerdeij Geertjes Hoeve aan de Thematerweg, naar Haarzuilens is open . De eerste geitjeszijn al geboren en kun je deze bekijken, knuffelen en flesje geven. Tevens kippen, pony en andere boerderijdieren te zien enaaien.

Paarden
De manege Castellum zit tegenwoodig op de Reyerscop 28, Harmelen. Dit is de enige plek dichtbij waar je paardrijlessen kunt volgen op een niet eigen paard.

Bij Voornruiters in sportpark Rijnvliet, kun je wel met je eigen paardrijden, maar niet op een manegepaard. Hier zijn zeer regelmatig allerlei wedstrijden (dressuur en springen) te zien, dus leuk om eens langs te gaan als je van paarden houdt.

Als je alleen naar paarden wilt kijken en ze misschienwilt aaien, kun je kijken bij de Pensionstal Haarrijn, Maximapark vlakbij vv Desto.

Vogels, Uilen en Vleermuizen

Haarzuilens
Vooral in het natuurgebied Haarzuilens is het goed vogels kijken. Weidevogels, roofvogels, reigers, uilen en veel meer.
Regelmatig organiseert Natuurmonumenten wandelingen naar de eendenkooi in dit gebied.
Of zijn er avond wandelingen om over de vleermuizen hier te leren.
Maar ook op andere momenten kun je als je in de lucht kijkt, zelf al veel ontdekken. Veel plezier.

Maximápark
Ook hier komen diverse bijzondere vogels voor. Herken je de roep van de fazant al? Of heb je de uilen al gezien? Maar ook hier vliegen ’s avonds de vleermuizen rond. Bijzonder, he.

Eigen tuin
Natuurlijk zijn er hier regelmatig vogeltellingen.
Je kunt in je eigentuin al mee doen met de jaarlijkse tuinvogeltelling in januari.  En we hebben al bijzondere vogels voorbij zien komen.

Bijzondere kinderboerderijen, niet in Leidsche Rijn, maar wel heel dichtbij.

Een echte aanrader is de kinderboerderij de Vechtse Hoeve in Maarssen- dorp, open elke dag, met vele dieren in een bosrijke omgeving en met kleine speeltuin.

Ook kinderboerderij Otterspoor in Maarssenbroek is een echte kinderboerderij. Er lopen veel geiten los en dit kan voor hele kleine kinderen intimiderend zijn. Er naast is een mooi park met een stoer spoorzoekpad waar kids zich echt kunnen uitleven en wat kunnen beleven. Ook staat er een natuur educatiegebouwtje met nog onbekende openingstijden.

Dierenweide Park Oog in Al ligt in de wijk Oog in Al. De basis van het park Oog in Al  stamt nog uit de 17e eeuw. De huidige dierenweide is rond 1920 gerealiseerd. De weide is vanaf veel punten in het park te zien. Bij de bibliotheek in het park is een speciale zichtplek met informatieborden.
In de dierenweide leven ook damherten. De kudde bestaat uit een aantal hindes (vrouwtjesherten) en één bok.

Op het Oortjespad is de unieke kinderboerderij Oortjespad gelegen. Uniek, omdat de kinderboerderij midden tussen de weilanden ligt. Het landschap is zo wijds, dat zelfs de kerktorens van Woerden en Kamerik aan de horizon te zien zijn. Dat is toch iets anders dan een stadsboerderij!