Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Heerlijke natuur dichtbij – Landgoed Haarzuilens

Heerlijke natuur dichtbij – Landgoed Haarzuilens

Natuurmonumenten beheert de landerijen rondom kasteel de Haar in Haarzuilens, een uniek natuur- en recreatiegebied. Vanuit de drukke stad kom zo je in een oer-Hollands landschap waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken.
Je kunt al mooie routes downloaden.

Wandelen
Op landgoed Haarzuilens rondom het Kasteelpark (dit is niet het Kasteel de Haar-park) mag je vrij wandelen. Waar aangegeven mag je ook van de paden af! De struinweides ‘Klein Limburg’ zijn speciaal gemaakt om bloemen te plukken, te ravotten of te picknicken. Vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Polderweg in Haarzuilens is een 3 km wandelroute (gele pijltjes).

Avontuurlijk Waterbeleefpad
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen zich uitleven op het Waterbeleefpad ‘t Natte Laand. Langs een avontuurlijke route (3 km) ontdek je de natuur. Je wandelt door de bloemrijke weilanden. Maar onderweg kom je allerlei slootjes tegen. Weet jij hoe je erover heen moet komen? Probeer het eens met een springstok. Trek jezelf en je familie met een pontje naar de overkant. Of durf jij over te steken via wiebelplanken? De route start vanaf Thematerweg 10, Haarzuilens.

Boomgaard met speurroute en kersenpitspuugbaan
Boomgaard De Boswachter (Ockhuizerweg t.o. 41, Haarzuilens) is een rustige plek om lekker te picknicken of een boekje te lezen aan één van de grote picknicktafels. In het voorjaar groeien er kersen, in de zomer pruimen en in het najaar appels en peren. In de boomgaard is een leuke speurroute uitgezet: kinderen leren op speelse wijze over de groei van bloesem tot kers.
En op de kersenpitspuugbaan kun je een wedstrijdje kersenpitspugen doen.

Fietsen 
Download gratis de ‘Fietsroute Haarzuilens’ (14 km) voor dit mooie gebied. De route start op de Brink in Haarzuilens.

Kinderen
Natuurmonumenten Haarzuilens organiseert regelmatig kinderactiviteiten. Houd hun agenda in de gaten!

Activiteiten
Wil je weten wat er binnenkort te doen is aan activiteiten?

Hoeve Wielrevelt
In deze ‘moderne’ boerderij met meerdere functies zit nu daghoreca en is in een hoek een gedeelte ingericht voor o.a. plattegronden en informatie over het Landgoed.

Brochure
Op diverse plekken in de wijk Leidsche Rijn kun je ook de brochure van Natuurmonumenten over het gebied Haarzuilens ophalen. Er in zit o.a. een kleine kaart van het gebied.

Meer informatie: http://www.natuurmonumenten.nl/haarzuilens

Misschien ten overvloede het betreft het gebied rondom Kasteel de Haar, en dus niet het kasteel en de kasteeltuinen zelf.

Bereikbaarheid
Goed per fiets te bereiken
Diverse parkeerterreinen om het hele landgoed heen. De grootste is die aan de Thematerweg. Gratis
Bus 127 halte aan de Thematerweg of de Brink Haarzuilens vanaf NS Station Leidsche Rijn, station Vleuten en nabij station Terwijde.
Bus 126

Bus 9 Halte Kasteel de Haar, vanaf NS Utrecht Centraal  en station Vleuten,
Bus 111 Halte Kasteel de Haar, Vanaf NS station Vleuten. Zeer beperkte dienstregeling

Trein, dichtstbijzijnde station Vleuten ligt op 30 minuten lopen of vandaar met bus 9, 111, 127.