Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Hele zomer, Filmsterren op Kasteel de Haar

Hele zomer, Filmsterren op Kasteel de Haar

Vanaf 6 juni staat Kasteel de Haar de hele zomer helemaal in het teken van de wereld van films en filmsterren.

Misschien heb je nog nooit dit sprookjeskasteel in Haarzuilens bezocht, dan hebben we hier een goede reden om dat deze zomer nou eindelijk eens te gaan doen.

Gastconservator René Mioch (filmkenner en producent) en Mardou Jacobs (producent) maakten speciaal voor De Haar een tentoonstelling over de sporen die de wereldberoemde sterren van het witte doek op Kasteel de Haar nalieten én hoe het kasteel zelf figureerde in vele producties. Van Caine tot Collins, van Bardot tot Moore.

Roem, rijkdom en roddels
Grootheden als Brigitte Bardot, Roger Moore, Joan Collins, Gina Lollobrigida, Michael Caine, Gregory Peck, Michael York e.v.a. kwamen afgelopen decennia als ‘invité’ van baron en barones Van Zuylen op De Haar. Zij genoten, verscholen voor de paparazzi, van de luxe en grandeur van het kasteel. En ze hadden lol, veel lol en leverden het nageslacht de prachtigste anekdotes. Die zijn nu mee te beleven in deze spetterende expositie. Wist u dat ‘James Bond’ totaal on-atletisch was en een brokkenpiloot bovendien? Dat Gregory Peck gewoon ‘film’ keek met de jonge baronessen en dat zij, op hun beurt, weer smoorverliefd waren op Michael York en gefascineerd door Yul Brynners kaalheid?

Volg de sporen
De tentoonstelling ademt de sfeer van films en filmsterren van 50 jaar geleden. In de kasteelzalen zijn rekwisieten geplaatst die je terugbrengen naar die tijd en die verwijzen naar de grote sterren van toen. De verhalen worden verteld aan de hand van teksten, foto’s en filmfragmenten en komen uit de eerste hand van ‘de baronessen’, personeel en omwonenden. Met behulp van digitale projecties worden de beroemde gasten van toen, even teruggehaald naar het heden.

Als vrienden
Al drie generaties baronnen Van Zuylen verblijven traditiegetrouw alleen in september op het familiekasteel dat rond 1900 werd herbouwd door architect Pierre Cuypers (1827-1921). Zij ontvangen illustere gasten, koninklijke gasten, adel, kunstenaars, schrijvers, groot-industriëlen én filmsterren. Met name baron Thierry (1932-2011) en zijn echtgenote barones Gabrielle van Zuylen (1933-2010) leerden via huisvriend en talentscout Irvin Paul ‘Swifty’ Lazar (1907-1993) Billy Wilder (1906-2002) en vele beroemdheden kennen. Met name Gregory Peck, Roger Moore, Michael Caine, Michael York en Yul Brynner werden echte vrienden en verbleven regelmatig op De Haar.

Prijzen tentoonstelling Films & Sterren op De Haar, inclusief kasteel- en parkentree:
€ 16,00 voor volwassenen / € 10,00 voor kinderen 4 t/m 12 jaar / € 0,00 voor kinderen < 4 jaar
€ 0,00 voor Museumkaart

Meer informatie: www.kasteeldehaar.nl