Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Archeologische vondsten in Leidsche Rijn, Vleuten, de Meern

Archeologische vondsten in Leidsche Rijn, Vleuten, de Meern

Leidsche Rijn is een plek die rijk is aan historie.
Het gebied wordt al zo’n 3000 jaar door mensen bewoond, hetgeen voor heel wat overblijfselen uit de loop der jaren gezorgd. Omstreeks het begin van onze jaartelling drongen Romeinen door tot de (Oude) Rijn. De rivier wordt één van de grenzen van het Romeinse rijk. Er zijn verschillende overblijfselen in de grond uit deze Romeinse tijd.

Zo zijn er resten van een Romeinse weg opgegraven. Er is lang gezocht naar deze weg, totdat hij september 1997 tevoorschijn kwam. Op dezelfde dag werd vlak ernaast een perfect geconserveerd Romeins vrachtschip gevonden (De Meern 1). Deze is in mei 2003 geheel opgegraven, in de jaren erna geheel geconserveerd en komt op 11 maart 2015 weer terug. Hij wordt dan tentoongesteld in het nieuwe Castellum Hoge Woerd.

Geheel onverwacht vonden archeologen daarna, op 26 juni 2003, een tweede Romeins schip. Dat lag op circa 150 meter van het reeds geborgen schip en is nóg groter: waarschijnlijk tussen de 30 en 35 meter lang.

Ook spectaculair was de vondst in november 2002 van een wachttoren uit de eerste eeuw na Christus . Het gaat hier om een unieke vondst. Niet alleen omdat de houten funderingspalen nog in de bodem bewaard zijn gebleven, maar ook omdat het een van de vroegste Romeinse wachttorens is die we kennen. Het is voor het eerst in Nederland dat een wachttoren wordt aangetroffen als een onderdeel van de Romeinse grenslinie. Op basis van deze vondst zijn nu ook twee andere vindplaatsen in Leidsche Rijn als wachttorenlocaties te identificeren. De wachttoren stond naast de Romeinse weg en ten zuiden van de vroegere loop van de Rijn in Vleuterweide.

Wilt u weten waar alles ligt en er meer over lezen: klik dan hier.

Ga ook eens langs bij de Historische Vereniging Vleuten de Meern. Zij hebben een kleine tentoonstellingsruimte en verkopen boeken en tijdschriften hierover.

Kijk ook eens op de website van de gemeente:  http://www.utrecht.nl/erfgoed/archeologie-en-bouwhistorie/utrechtse-limes/

Lees ook de andere blogs op Liefst Leidsche Rijn:
https://liefstleidscherijn.nl/mysteries-rond-archeologische-opgraving/
https://liefstleidscherijn.nl/opgraving-junkers-88/
https://liefstleidscherijn.nl/junior-archologen-in-leidsche-rijn/
 https://liefstleidscherijn.nl/tag/van-vroeger/

archeologische kaart