Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Apr t/m sept | Bon Voyage – Kasteel de Haar

Apr t/m sept | Bon Voyage – Kasteel de Haar

Bon Voyage! Groeten uit the Golden Age of Travel is een intieme en prachtige tentoonstelling over het zeer luxueuze reisverleden van de baron en barones van Kasteel de Haar.
Vanaf 3 april is Bon Voyage! te zien t/m eind september.

Bon Voyage! The Golden Age of Travel is een turn-of-the-20th-century expositie waarin Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild bezoekers een intieme glimp geven in hun reisverleden. Je wordt meegenomen naar een glorieus tijdperk waarin reizen een absolute luxe was, alleen weggelegd voor the happy few.

In een tijd waarin de industriële revolutie en vooral de opkomst van stoomaandrijving het reizen een enorme impuls gaf, greep de ‘beau monde’ iedere kans aan om te reizen. The Golden Age of Travel laat zich in eerste instantie kenmerken door technologische innovaties. Denk hierbij aan de spoorwegen en eerste auto’s waarmee men makkelijker bestemmingen in Europa kon bereiken.

De eerste zeppelin zag het licht rond 1900, waardoor air travel ineens een realistische gedachte werd. Snelle ‘steamers’ maakten het mogelijk om ook bestemmingen in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Azië te kiezen. Kortom, de wereld kwam binnen handbereik. Naast die nieuwe snelheid in reizen, kenmerkt dit tijdperk zich ook door de ongekende luxe waarmee het gepaard ging. Dit was alleen voor de rijken was weggelegd. Zo ook voor de baron en barones die reizen tot ware kunst verhieven.

Traveling light

Meerdere malen per jaar nam het echtpaar de trein of auto naar aantrekkelijke steden in Europa. Of ze nu naar weldadige kuuroorden als Évian-les-Bains aan de voet van de Franse Alpen gingen of een privébezoek aan de Maharadja van Kapurthala brachten in het hart van India. De adellijke levensstijl werd moeiteloos aan de moderne reismogelijkheden geknoopt en was dus voorzien van alle luxe en comfort die ze thuis gewend waren. Op iedere reis werden ze dan ook vergezeld van een flinke vracht bagage en een stoet aan eigen personeel. Traveling light was het echtpaar volslagen onbekend.

Koningin Emma & Louis Vuitton

Het belang van dat comfort wordt geïllustreerd door de speciaal ontworpen necessaires de voyage die altijd meegingen. Deze reisnecessaires zijn kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’ (later door de Engelsen travel cases genoemd). Deze doen denken aan een combinatie van luxe beautycase en picknickmand. In deze expositie is een zevental 19e en 20ste-eeuwse reisnecessaires te zien. Deze zijn in bruikleen van het Rijksmuseum uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Een van de bijzondere reisnecessaires die te zien is, is deze van een van onze eigen koninginnen, Koningin Emma van de Nederlanden. Zij is tevens te gast geweest op De Haar. Ook wordt er uit privébezit een prachtig necessaire van Louis Vuitton getoond, omdat hij als maker van reisbenodigdheden een onmiskenbare link heeft met The Golden Age of Travel.

Intieme inkijk

Op de foto met Keizer Wilhelm, overgekomen buffels en papegaaien uit Ceylon en de 18e-eeuwse uiterst zeldzame Japanse draagkoets tentoongesteld in de tuin. Het reizen werd door de familie vastgelegd. Dankzij de vele foto’s krijgen we een inkijk in het reizende leven van de familie, maar zien we ook de thuiskomst in beeld. Nog persoonlijker is de levendige correspondentie die uit ansichtkaarten en brieven bestaat waarin de familie (Etienne, Hélène en zoons Hélin en Egmont) elkaar ‘de groeten doet’. Dit gebeurt door middel van anekdotes, gekke verhalen, terloopse huishoudelijke mededelingen en ervaringen met nieuwe culturen.

In een schitterende fotografische expositie, met een rijkdom aan reisnecessaires die vandaag de dag van onschatbare waarde zijn geworden, herbeleeft de bezoeker het voorbije tijdperk van travel at its finest.

Informatie

Tickets zijn online beschikbaar vanaf begin maart.
Website Kasteel de Haar