Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

za 14 sept | Historische Fietstocht (10 km) o.a. langs Romeinen, Ridders en Rozenkwekers

za 14 sept | Historische Fietstocht (10 km) o.a. langs Romeinen, Ridders en Rozenkwekers

Tijdens de open monumentendag op 14 september 2019 biedt de Historische Vereniging aan om met een gids een fietstocht lang vele historische plekken in onze wijken te fietsen.
Er zullen 2 routes zijn van circa 10 km. Een Vleuten/Haarzuilens en een De Meern/Leidsche Rijn. Vertrektijden en aanmelden volgen.
In het kader van de Open Monumentendag zijn deze kortere tochten GRATIS. Wel aanmelden ivm maximaal aantal deelnemers per gids.

Daarnaast zijn er regelmatig langere, leuke en leerzame fietstochten (20 km) langs historische plekken zoals Romeinen, Ridders en Rozenkwekers. Hiervoor komen de nieuwe data er snel aan.

Op de fiets langs 30 historische plekken in Leidsche Rijn Vleuten De Meern in mei en juni zijn succesvol geweest en wordt gewerkt aan nieuwe data. Fiets mee met deze 20 km lange fietstocht en maak onderweg kennis met de rijke historie d.m.v. uitleg bij locaties en leuke achtergrond verhalen. De tocht is samengesteld door Leidsche Rijn kenner Evalien van’t Veen
(o.a. LiefstLeidscheRijn.nl) en ook actief bij de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens & Leidsche Rijn, die deze historische fietstocht van harte ondersteunt.

Al duizenden jaren hebben er hier mensen gewoond en tijdens deze fietstocht van circa 20 km (circa 3 uur met stops) komen we langs diverse plekken waar geschiedenis nog goed zichtbaar is of er alleen nog verhalen resten. In een paar uur tijd leer je veel over diverse historische plekken en de mensen die hier lang voor ons geleefd hebben.

We verzamelen bij NS Station Terwijde, waar ook OV fietsen te huur zijn. Deze afwisselende fietstocht met diverse korte stops onderweg voor uitleg en verhalen gaat langs een 30 tal historische plekken, van de bronstijd via romeinse verleden, langs diverse ridderhofsteden, enkele kerken, veel tuinders historie, monumentale boerderijen en een paar plekken uit de recentere geschiedenis. Kortom meer dan 2000 jaar geschiedenis in een paar uur tijd.

Er wordt hoofdzakelijk gefietst over fietspaden en zeer weinig over wegen die gedeeld worden met auto’s.
We fietsen in een rustig tempo en kinderen vanaf 10 jaar kunnen meefietsen. Jongere kinderen kunnen natuurlijk in een kinderzitje mee. Elektrisch meefietsen is prima, maar dan wel graag ons tempo aanhouden.

Deelname kost € 10 pp (Leden Historische Vereniging krijgen € 2,50 korting).
Je krijgt hiervoor de uitleg van de gids (Leidsche Rijn kenner Evalien van’t Veen), een tijdschrift van de lokale Historische Vereniging en de geprinte route om nog eens later na te fietsen.
Je moet wel je eigen fiets meenemen of zelf fiets huren.
Aanmelden via Evalien@even-hier.nl en kan tot 2 dagen van te voren. Zet in ieder geval je telefoonnummer in de mail, zodat je een tikkie kunt krijgen of je op andere wijze kunt betalen.
Er kunnen maximaal 10 – 12 fietsers per datum mee. (Bij grotere groep, gaan we kijken naar een tweede gids) Deelname is op eigen risico. Bij zeer slecht weer wordt de activiteit verplaatst/afgelast en krijg je je geld terug.

Data en vertrektijd
Verzamelen 10.45 uur en vertrek 11 uur bij NS station Terwijde

Fiets jij mee tijdens deze leuke en leerzame historische fietstocht?

Foto: historische Fietstocht Norg