Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

13 apr | Fietsexcursie Pinksterbloemen

13 apr | Fietsexcursie Pinksterbloemen

Fietsexcursie: Pinksterbloemen en bloeiende gazons door Natuurplatform Leidsche Rijn.

Pinksterbloemen groeien en bloeien in vochtige grond. Ze zijn de waardplant voor een schattig vlindertje, het Oranjetipje.
Aanstaande zaterdag 13 april zijn er twee fiets-excursies waar we gaan kijken waar dit plantje in de wijk staat. Kunnen we de vlinder ook vinden?

Het Oranjetipje legt eitjes in de bloemkroon van de Pinksterbloem. Als ze uitkomen eten de rupsen van de rijpende zaden. Daarna verpopt de rups zich op of in de grond. In het volgend voorjaar, als de Pinksterbloemen weer in bloei staan, komt de pop uit en fladdert de vlinder weer rond. Om Oranjetipjes te krijgen is het daarom belangrijk dat Pinksterbloemen pas worden gemaaid als de zaden goed rijp zijn en de vlinder zich is gaan verpoppen. Anders heeft de rups niets te eten.

Daarnaast bloeit er nu veel meer. Afgelopen zomer is het erg droog geweest, het gras in veel gemeentelijke gazons raakte verschroeid. Allerlei bloeiende planten hebben hun kans gepakt: er bloeit nu véél in die gazons. Wat bloeit er eigenlijk en wat betekent dat voor bijen en hommels? We kijken ernaar tijdens de excursie, je zult veel opsteken van planten in jouw buurt.

We vertrekken zaterdag 13 april om 10 uur en om 14 uur vanaf Station Terwijde.
Kinderen zijn van harte welkom op de excursie, als ze goed met een groep mee kunnen fietsen. De excursies duren tot uiterlijk 12:30 en 16:30. Opgave is gewenst.

Weet je plekken met pinksterbloemen of bloeiende gazons? Laat het weten!
Tip: heb je een verrekijker, neem die dan mee. Met een groep zie je meer dan alleen, wie weet wat we allemaal tegenkomen onderweg

Aanmelden via de website Natuurplatform Leidsche Rijn