Pages Navigation Menu

Ontdek hoe verrassend veelzijdig en bruisend Leidsche Rijn is

Heerlijke natuur dichtbij – Haarzuilens

Heerlijke natuur dichtbij – Haarzuilens

Natuurmonumenten beheert de landerijen rondom kasteel de Haar, een uniek natuur- en recreatiegebied. Vanuit de drukke stad kom je in een oer-Hollands landschap waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken.
Je kunt al mooie routes downloaden.

Wandelen
Op landgoed Haarzuilens rondom het Kasteelpark (dit is niet het Kasteel de Haar-park) mag je vrij wandelen. Waar aangegeven mag je ook van de paden af! De struinweides ‘Klein Limburg’ zijn speciaal gemaakt om bloemen te plukken, te ravotten of te picknicken. Vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Polderweg in Haarzuilens is een 3 km wandelroute (gele pijltjes).

Avontuurlijk Waterbeleefpad
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen zich uitleven op het Waterbeleefpad ‘t Natte Laand. Langs een avontuurlijke route (3 km) ontdek je de natuur. Je wandelt door de bloemrijke weilanden. Maar onderweg kom je allerlei slootjes tegen. Weet jij hoe je erover heen moet komen? Probeer het eens met een springstok. Trek jezelf en je familie met een pontje naar de overkant. Of durf jij over te steken via wiebelplanken? De route start vanaf Thematerweg 10, Haarzuilens.

Boomgaard met speurroute en kersenpitspuugbaan
Boomgaard De Boswachter (Ockhuizerweg t.o. 41, Haarzuilens) is een rustige plek om lekker te picknicken of een boekje te lezen aan één van de grote picknicktafels. In het voorjaar groeien er kersen, in de zomer pruimen en in het najaar appels en peren. In de boomgaard is een leuke speurroute uitgezet: kinderen leren op speelse wijze over de groei van bloesem tot kers.
En op de kersenpitspuugbaan kun je een wedstrijdje kersenpitspugen doen.

Fietsen 
Download gratis de ‘Fietsroute Haarzuilens’ (14 km) voor dit mooie gebied. De route start op de Brink in Haarzuilens.

Kinderen
Natuurmonumenten Haarzuilens organiseert regelmatig kinderactiviteiten. Houd hun agenda in de gaten! Maar we proberen ook op de activiteiten kalende van Liefst Leidsche Rijn alle activiteiten steeds te vermelden. Wel handig om altijd aan te melden.

Activiteiten
Wil je weten wat er binnenkort te doen is aan activiteiten?

Brochure
Op diverse plekken in de wijk kun je ook de brochure van Natuurmonumenten over het Gebied Haarzuilens ophalen. Er in zit o.a. een kleine kaart van het gebied.

Meer informatie: http://www.natuurmonumenten.nl/haarzuilens

Misschien ten overvloede het betreft het gebied rondom Kasteel de Haar, en dus niet het kasteel en de kasteeltuinen zelf.